GÜNCEL HABERLER
YAZARLAR
´´Osmanlı´´ kılıçları yoğun ilgi görüyor
Tekirdağ´ın Çorlu ilçesinde makine ve makine parça yedek üretimi yapan Muammer Tural, çocukluk yıllarından bu yana merak sardığı ve hobi olsun diye ürettiği ´´Osmanlı´´ kılıçlarının vatandaşlardan yoğun ilgi gördüğünü bildirdi.
26 Aralık 2011 22:15 | Trakya GüncelÇorlu Yeni Sanayi Sitesi'nde 15 yıldan bu yana makine ve makine yedek parçası üreten Tural, yaptığı açıklamada, çocukluk yıllarından beri kılıçlara karşı büyük bir ilgisinin olduğunu belirtti.
Son dönemde televizyon filmleri ve dizilerinde gördüğü Osmanlı kılıçlarından etkilendiğini ve yaptığı çalışmalar sonucu 16. yüzyılda Osmanlı dönemine ait kılıçlar üretmeye başladığını anlatan Tural, şu bilgileri aktardı:
''Osmanlı dönemini anlatan televizyon dizilerinden sonra Hürrem'in küpesi, kolyesi ve takı aksesuarları gibi bir çok malzeme Türkiye genelinde büyük bir potansiyel yarattı. İnsanlar, Osmanlı dönemine ait bu aksesuarlara yoğun ilgi göstererek kullanmaya başladı. Benim de hobi olsun diye ürettiğim Osmanlı dönemine ait kılıçlar meraklı vatandaşlardan yoğun talep görüyor. Minyatür ve duvara asılacak şekilde tasarladığım kılıçları sipariş üzerine üretiyorum.''
-Kanuni Sultan Süleyman'ın altın kakmalı kılıcı-
Kanuni Sultan Süleyman'ın kullandığı kılıçlara hayranlık duyduğunu anlatan Tural, şöyle devam etti:
''Padişahlığı süresince yaklaşık 14 ayrı kılıç kullanmış ve bütün seferlerini bu kılıçlarla kazanmış. Kanuni'nin kullandığı kılıçlar arasında en önemli olanı da altın kakmalı, üzerinde Arapça dualar ve Farsça ''Kılıcını savurduğun zaman düşmanların dört bir yana yıkılırlar. Bu kılıcın çeliğine sanki şarap verilmiştir'' yazılı beyit bulunan kılıçtır. Şimdiye kadar, bu kılıçtan 50'nin üzerinde ürettim. Kılıcın kalıp, çizim, uygulama ve üretimi tamamen bana ait. Bir kılıcın üretim süresi yaklaşık olarak 10 ile 15 günü buluyor.''
-''Yabancılar üretiyor gerçeğine çok uzak''-
Tural, Osmanlı dönemine ait kılıçların başta Amerika olmak üzere bir çok ülkede yabancılar tarafından üretildiğini belirterek, yapılan bu kılıçların internet üzerinden dünyanın dört bir yanına satıldığını söyledi.
Kendisinin her türlü kılıcı üretebileceğini ifade eden Tural, şunları kaydetti:
''Yabancıların ürettiği Osmanlı kılıçları gerçeğinden çok uzak. Ben birebir kılıcın aynısını üretiyorum. Yabancılar, Osmanlı tarihine sahip çıkarak bu kılıçları üretiyor ve yüksek fiyatlarla dünyanın bir çok yerine satıyor. Bizim kendi kültürümüze ve tarihimize daha çok sahip çıkmamız gerek.
Ayrıca, Kanuni'nin bu kılıcının küçük minyatür bir şeklini de üretmeye başladım. Bunu da hediyelik eşya olarak satılacağını düşünüyorum. Türk ve Osmanlı tarihinde çok büyük önem taşıyan kılıç, hak ettiği yere gelmeli.''
Tural, Türk ve Osmanlı tarihinde, dünyaya mal olmuş devlet adamlarının kullandığı kılıçları üretmeye devam edeceğini sözlerine ekledi.